Kada se proizvođači opredele za investiranje u rashladne kapacitete, moraju dobro da obrate pažnju na izbor tipa hladnjače i tehnologiju sistema hlađenja.
Jedna od takvih rashladnih hladnjača jesu ULO hladnjače u kojima se primenjuje ULO ( Ultra Low Oxygen – Izuzetno nizak kiseonik) tehnologija. ULO hladnjače su skladišteni prostori sa kontrolisanom atmosferom, odnosno ultra nisko kiseoničnom tehnologijom.
Na taj način voću ne dozvoljavamo da normalno diše, smanjujemo kiseonik „gušimo“ ga i ono usporeno diše. Do razvoja tehnologije za režim ULO došlo je zbog toga što smanjenje nivoa kiseonika tokom skladištenja može produžiti vek čuvanja većine voća. Ovako skladišteno voće može da izdrži duži vremenski period ( jabuka do 300 dana).
Prednosti ULO hladnjača su:
• Produžavanje vremena skladištenja koje može biti 2-4 puta
veće nego u klasičnim komorama
• Period komercijalizacije se lako može produžiti do
maksimalnog potencijala skladištenja voća
• Smanjeni gubitak kiselina, šećera i vitamina C čime se
postižu superiorniji nutritivni kvaliteti.
• Održavanje odlične konzistentnosti voćne pulpe što
rezultira lakšim rukovanjem voćem
• Nekoliko fizioloških izmena se sprečava ili značajno
ograničava, kao što su povrede, fleke, pege, unutrašnje
pucanje, tamnjenje, vodenasto jezgro
• Ograničena degradacija hlorofila čime se dobija veća
stabilnost boje ploda
• Umanjenje i usporavanje truljenja, posebno u uslovima
niskog nivoa kiseonika i prisustva ugljen-dioksida u posebnoj atmosferi hladnjače.
Mi smo izabrali saradnju sa svetski poznatom firmom Besseling Group, a zašto, odgovor je jednostavan: pored toga što su jedni od prvih u svetu krenuli da rade sa ULO opremom, njihova tehnologija je dokazana. Proizvodi kompanije Besseling su isprobani i testirani u najtežim i najekstremnijim uslovima. Postavili su najstrože zahteve za svoje proizvode.